Helsingin Taitoluisteluklubin upea 50-vuotishistoriikki julkaistu – Helsingin Taitoluisteluklubi
You are currently viewing Helsingin Taitoluisteluklubin upea 50-vuotishistoriikki julkaistu

Helsingin Taitoluisteluklubin upea 50-vuotishistoriikki julkaistu

Helsingin Taitoluisteluklubin upea 50-vuotishistoriikki julkaistu

Helsingin Jalkapalloklubin kaunoluistelujaosto itsenäistyi ja Helsingin Taitoluisteluklubi perustettiin omana seuranaan lähes 51 vuotta sitten. Uuden seuran alullepanijoina toimivat etenkin Jane ja Aatos Erkko, jotka jo ensi metreiltä linjasivat tavoitteekseen ammattimaisuutta korostavan toimintatavan ja suomalaisen taitoluistelun tason nostamisen kansainvälisen kärjen tuntumaan. 

Erkoilla oli selkeä näkemys siitä, mitä tämä vaati: runsaasti lajista kiinnostuneita nuoria, parhaat mahdolliset olosuhteet ja päteviä valmentajia, ja myös konkreettinen suunnitelma, kuinka tämä kaikki toteutetaan. Janen johdolla HTK toi Suomeen kansainvälisiä, koulutettuja ja päätoimisia  valmentajia, alkoi systemaattisesti verkostoitua kansainväliseen taitoluistelumaailmaan, tarjosi tuomari- ja valmentajakoulutusta myös oman seuran ulkopuolelle, toi Suomeen muodostelmaluistelun ja oli mukana perustamassa myös muita luisteluseuroja – vain muutamia nostoja mainitaksemme. 

Nyt vauhdikkaat 50 vuottamme on dokumentoitu kuvin ja tekstien juhlajulkaisuun. 

“Kun perehdyimme seuran historiaan, oli silmiä avaavaa huomata, miten monessa olemmekaan ollut tienraivaaja, ja miten HTK:n vaikutus näkyy ja tuntuu suomalaisessa taitoluistelussa. Monella taitoluistelun lajilegendalla, niin tuomareilla, valmentajilla kuin itse luistelijoillakin, on taustaa seurassamme ja paikkansa HTK:n upeassa historiassa. Ihanaa oli myös, että niin moni oli mielellään mukana kertomassa muistojaan ja omia kokemuksiaan sekä tarjosi kuva-arkistojaan työryhmän käyttöön”, kertoo Satu Jaatinen historiikin työryhmästä.

Historiikki sisältää seuran ja lajin kehitystä kuvaavien artikkelien lisäksi tervehdyksiä Tintti Wegeliuksen, Anuliisa Uotilan, Hely Abbondatin ja Anu Oksasen kaltaisilta taitoluistelun suurilta nimiltä, jotka kaikki ovat luistelleet HTK:ssa. Historiaamme kuvataan myös urheilijoiden itsensä kertomana. 

Teos on läpileikkaus suomalaisen taitoluistelun historiaan ja kehitykseen. Helsingin Taitoluisteluklubin luistelijat ovat voittaneet Suomen mestaruuksia kaikissa taitoluistelun lajeissa: yksinluistelussa, pariluistelussa, jäätanssissa ja muodostelmaluistelussa, yhteensä 108 kappaletta. Luistelijamme ovat edustaneet Suomea lukuisia kertoja Pohjoismaiden-, Euroopan- ja maailmanmestaruuskilpailuissa sekä kolmesti olympialaisissa. Maailmanmestaruuksia meillä on muodostelmaluistelussa yhteensä kuusi: kolme seniorisarjassa ja kolme juniorisarjassa. 

Historiikissa kuvataan myös valmentamisen ja tuomaroinnin kehittymistä vuosien saatossa. HTK:ssa on seuran perustamisesta lähtien panostettu ammattitaitoiseen valmennukseen ja nykyään valmentajiemme osaamista kysytään myös ulkomailla. Seurassamme myös kannustetaan luistelijoitamme siirtymään valmennus- ja tuomariuralle oman luistelu-uran päätyttyä. 

Aitoina seurasydäminä emme unohda nostaa esiin vapaaehtoisten tärkeää roolia eri aikoina ja esittelemme myös kuluneen kauden luistelijat.  

HTK 50-vuotishistoriikin suunnittelusta ja toimittamisesta ovat vastanneet Satu Jaatinen, Elina Lehtinen ja Katja Palhus. Asiantuntijoina ovat toimineet Pirkko Elo, Taija Romppanen ja Anna Vaalasranta, joita ilman teosta ei tässä laajuudessaan olisi voitu tehdä. Visuaalisesti näyttävän kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Nico Jussila.

“Historiikin koostaminen on ollut valtava urakka, ja haluan lämpimästi kiittää työryhmää ja kaikkia historiikin tekemiseen  osallistuneita tästä tärkeästä ja merkityksellisestä työstä”, sanoo Helsingin Taitoluisteluklubin puheenjohtaja Pasi Lehtinen. 

Haluamme kiittää myös valokuvaajia, joiden kuvia olemme voineet käyttää niin arjen julkaisuissa kuin itse historiikissa. Suurkiitos myös historiikin mahdollistaneille sponsoreille: S-ryhmä, Kisakallio, Aktia, Apteekki Medena, Arespartners, Boxon, Hailys, Eversheds Sutherland, Islet, K-supermarket Viikki, Ladyt, Maxivision, myClub.fi, ParmacoHealth, Piruetti, PJ Maa Partners, Prosharp Vuosaari, Props, Rantalainen, Relais Group, Revenio Group, SkateShop ja TT matkat.  

Linkki historiikkiin tässä!