Helsinki Rockettesille MM-hopeaa Lake Placidista – Helsingin Taitoluisteluklubi
You are currently viewing Helsinki Rockettesille MM-hopeaa Lake Placidista

Helsinki Rockettesille MM-hopeaa Lake Placidista

Maailman huippua – Helsinki Rockettes piti lyhytohjelmakilpailun kakkossijan ja voitti hopeaa Lake Placidin MM-kisoissa Yhdysvalloissa. Rahkeet olisivat riittäneet siihen kirkkaimpaankin mitaliin, mutta pieni epäonni Requem-vapaaohjelmassa johti kaatumiseen ja Kanadan Les Supremes voitti mestaruuden jo toisena vuonna peräkkäin.

Lopputulos:
Kultaa: Les Supremes, Kanada 240,98
Hopeaa: Helsinki Rockettes, Suomi 239,56
Pronssia: Team Unique, Suomi 237,68

Mitalisteille jaettiin Lake Placidissa väliaikaiset mitalit, koska aidot ISUn mitalit jäivät kuulemma tulliin.

“They skated like champions”

”They skated like champions” oli lajia tuntevan kanadalaisfanin mielipide kisan päätyttyä, ja samoilla linjoilla oli joukkue itse:

”Meillä on maailman paras joukkue ja juuri tämä joukkue on paljon arvokkaampi kuin mikään mestaruus. Luistelimme todella hyvin ja tunnelma jäällä oli huikea”, iloitsi Helsinki Rockettesin kapteeni Petra Viitanen.

”Joukkue on huipputaitava, meillä on maailmanluokan osaamista ja täydellinen ohjelma. Ja hieman epäonnea, joka vei meiltä sen kirkkaimman mitalin. Siitä huolimatta haluamme jatkossakin haastaa itsemme ja viedä lajia eteenpäin”, sanoo Helsinki Rockettesin jo 16 kertaa MM-kisoihin luotsannut Kaisa Arrateig.

Lyhytohjelmakilpailussa monta onnistujaa

Perjantaina luisteltu MM-kisojen lyhytohjelmakilpailu oli jokaisen muokkafanin unelma. Useimmat kärkijoukkueet luistelivat kauden parhaimpaansa, ja kärki oli erittäin tasainen ennen vapaaohjelmia.

Les Supremes, Kananda  79,00
Helsinki Rockettes, Finland  78,61
Team Unique, Finland  76,13
Team Nexxice, Kanada  72,17
Miami University, Yhdysvallat  70,07

Helsinki Rockettes luisteli Breathe-lyhytohjelmansa viimeisen kerran suurella tunteella – upeat hyvästit kauniille ohjelmalle liikuttivat luistelijat samoin kuin yleisön.

”Itkimme ohjelman lopuksi ehkä vähän kaikki”, kertoivat joukkueen kapteenit Petra ja Milja Suila. ”Luistelu oli upea ja Breathe-ohjelman fiilistelyyn varmasti palataan vielä”, Kaisa jatkoi.

Fanit matkasivat vuokra-autoilla New Yorkista tai Montrealista

Lento New Yorkiin tai Montrealiin. Pikainen pitstop lentokenttähotellissa ja vuokra-autolla kohti kisakaupunkia. Kanadasta tullessa rajavartijakin tiesi kisoista, niin moni joukkue oli ylittänyt rajan lähipäivinä.

Matkan varrella näkyi valtavia maatiloja, monta kaunista jokea ja lumihuippuista vuorta sekä useampi ehkä jo parhaat päivänsä nähnyt talo ja maalaiskylä. Maisemat onneksi paranivat merkittävästi mitä lähemmäksi pittoreskia vuoden 1980 olympiakisakaupunkia valtatie 87 kulki.

Osa RCKT-faneista ehti paikalle jo torstain epävirallisiin harjoituksiin, loput saapuivat viimeistään perjantaiaamuna. MM-kisakatsomossa nähtiin luistelijoiden ystäviä ja perheenjäseniä, aiempia Rockettes-luistelijoita ja lajin ikifaneja, joilla on jo vuosien kokemus MM-kisamatkoista.

Suomi-Finland-huudot raikuivat hallissa kummallekin Suomen joukkueelle, mutta kyllä Kanadan ja USAn fanien kova kannustus omilleen oli jotain uskomatonta!

Helsinki Rockettes on kovaa kamaa ja vahva brändi maailmalla. Monet halusivat yhteiskuviin paitsi luistelijoiden, myös RCKT-fanien kanssa ja fanihuiveja ja -vaatteita yritettiin ostaa suoraan päältä.

Lämmin kiitos Maarit!

Helsinki Rockettes ja RCKT-fanit ovat pääosin jo koti-Suomessa. Kiitos kaikille ikimuistoisista päivistä Lake Placidissa ja upeasta kaudesta Helsinki Rockettesille! Olette tähtiainesta!

Haikeutta on myös ilmassa näin kauden päätteeksi. Helsinki Rockettesin pitkäaikainen joukkueenjohtaja Maarit Petsola-Viitanen lopettaa tehtävässään ja siirtynee RCKT-fanien poppooseen katsomon puolelle. Lämmin kiitos Maarit sinulle kaikesta, mitä olet luistelijoiden, valmentajien ja meidän fanien eteen tehnyt. Onneksi pääsemme vielä yhdessä juhlistamaan yhteistä taivaltamme sekä seuran että Suomen taitoluisteluliiton tilaisuuksissa.

Lake Placidin olympialaiset muistetaan Miracle on ice’sta sekä yhdestä sadasosasta

Lake Placidissä on järjestetty talviolympialaiset vuosina 1932 ja 1980. Vuonna 1932 jäälajit järjestettiin ulkona. Vuoden 1980 kisat puolestaan muistetaan Yhdysvalloissa ihmeestä jäällä ”Miracle on Ice” jolloin USAn yliopistopelaajista koostunut lätkäjoukkue päihitti itänaapurin voittoisan Punakoneen. (Aiheesta tehty elokuva kuului muuten tänä vuonna Kanadan ja USAn muodostelmajoukkueiden kisavalmisteluihin.)

Suomi saavutti Lake Placidin talviolympialaisista 1980 yhdeksän mitalia, joista yksi oli kultaa, viisi hopeaa ja kolme pronssia. Suurmäessä onnistunut Jouko Törmänen nappasi Suomelle kisojen ainoan olympiakullan. Maastohiihdossa miesten 15 kilometrillä Suomen Juha Mieto hävisi ruotsalaiselle Thomas Wassbergille 0,01 sekunnilla. Lake Placidin jälkeen ajat alettiin mitata sekunnin kymmenysosien tarkkuudella. Helsingin Taitoluisteluklubin luistelijat Kristiina ”Tintti” Wegelius ja Susan Broman edustivat kisoissa Suomea.

Teksti Elina Lehtinen ja Katja Palhus