Kiitos, Milja Sarkkinen! – Helsingin Taitoluisteluklubi
You are currently viewing Kiitos, Milja Sarkkinen!

Kiitos, Milja Sarkkinen!

HTK:n pitkäaikainen muodostelmaluistelun vastuuvalmentaja Milja Sarkkinen päättää menestyksekkään valmennusuransa tänä keväänä junioreiden MM-kilpailuihin Itävallassa. Huhtikuusta 2022 alkaen Team Fintasticin vastuuvalmentajaksi siirtyy Laura Spiridovitsh.

”Hurjalta ja haikealtahan se tuntuu lähteä työstä, joka on minulle tosi rakas ja merkityksellinen. Olen kuitenkin aina luottanut vahvasti intuitiooni, ja nyt se on jo jonkin aikaa houkutellut kokeilemaan siipiäni myös hallien ulkopuolella. Tätä työtä ei voi tehdä hyvin, jos siinä ei ole sataprosenttisesti sydämellään mukana, sillä omistautuvat urheilijat ansaitsevat täydellisesti omistautuneen valmentajan. Koen, etten ehkä enää kauaa voisi olla sitä”, Milja kertoo.

Haikeat ovat mielet myös HTK:ssa! Milja on ollut liki 15 vuoden ajan arvostettu, luotettu ja pidetty kollega ja valmentaja, jonka valmennusmeriitit ovat vaikuttavia. Minorijoukkue MiniMintsin valmentajana kolme peräkkäistä kansallisten sarjojen mestaruutta vuosina 2015–2017, SM-noviisijoukkue Finettesin valmentajana SM-kultaa vuosina 2013 ja 2015, ja SM-juniorijoukkue Team Fintasticin valmentajana SM-hopeaa 2019 ja SM-kultaa 2020, edustuspaikka JMM-kisoissa vuosina 2018, 2019, 2020 ja 2022 – ja kirkkaimpana kruununa junioreiden maailmanmestaruus 2020.

Täydellä sydämellä viimeiseen asti

Viimeisenä kisanaan Milja luotsaa SM-juniorijoukkue Team Fintasticia junioreiden MM-kisoissa Innsbruckissa Itävallassa maaliskuun puolivälissä, jonne joukkue lähtee statuksella Team Finland 1 – mikäli kisat vaan päästään järjestämään. Sitä ennen on ohjelmassa vielä muodostelmaluistelun SM-kilpailut Tampereella.

”Kilpaileminen ja kilpailuihin valmistautuminen on ollut rutiineineen todella terapeuttista koronapandemian keskellä. Uskallan toivoa, että kisat toteutuvat ja suuri haave olisi päästä kilpailemaan taas yleisön eteen ja kokemaan se aito kisatunnelma huutoineen ja kannustuksineen. Upeat TF:n urheilijat ovat tehneet ilolla ja sinnikkyydellä töitä kaiken tämän epävarmuuden keskellä, ja he todella ansaitsevat päästä näyttämään osaamistaan yleisön eteen.”

Tavoite molemmista kisoista on kristallinkirkas.

”Lähdemme kilpailuihin tavoitteenamme luoda täydellinen TF-kupla, johon kuuluu vain oma joukkueemme, ja yksi täysillä eletty hetki kerrallaan. Minulla ei ole tapana asettaa sijoitustavoitteita, vaan pyrimme parhaaseen mahdolliseen tekemiseen yksi liike toisensa jälkeen. Lopullinen tulos on riippuvainen monesta tekijästä, ja onnistuessamme meillä on toki mahdollisuudet mihin vain. Haluan kuitenkin pitää joukkueen vapaana ulkopuolisten odotuksista ja käyttää kaiken mentaalisen energian ohjelmiemme ja yhteishenkemme hiomiseen”, Milja toteaa.

Perheen vuoro

Tulevaisuuden urasuunnitelmia Milja ei vielä ole lyönyt lukkoon. Mahdollisuuksia hänellä on moneen. Valmentajakoulutuksen lisäksi Miljalla on matematiikan ja elämänkatsomustiedon aineenopettajan pätevyys.

Mutta ihan ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä tulee oma perhe, joka täydentyi lokakuussa 2021 pienellä pojalla. Entuudestaan kotona temmeltää jo 8-vuotias tytär ja 6-vuotias poika sekä koira Bufo.

”Varsinainen äitiysloma jäi tässä alkuvaiheessa vähän lyhyeksi, kun luistelussa kausi oli kuumimmillaan, ja palo päästä viimeistelemään TF:n ohjelmia oli kova”, Milja naurahtaa. ”Joten nyt tuntuu todella hyvältä päästä keskittymään lapsiperhearkeen.”

Spiri Team Fintasticin vastuuvalmentajaksi

Hyvää mieltä tuo myös tieto siitä, että Miljalle rakas Team Fintastic jää tuttuihin ja osaaviin käsiin. Huhtikuusta 2022 alkaen joukkueen vastuuvalmentajana aloittaa Laura Spiridovitsh eli Spiri. Spiri on valmentanut osaa TF-tytöistä jo minoreissa ja noviiseissa, ja toimi joukkueen valmentajana myös Miljan lyhyen äitiysloman aikana tällä kaudella, joten vaikka siirtymiseen liittyy toki paljon uutta, tuntuu se Spiristä myös luontevalta.

”Miljan jäljiltä on isot saappaat täytettävänä, mutta on tosi innostavaa päästä työskentelemään huikean taitavan Team Fintasticin kanssa ja rakentamaan uutta kautta ja uusia ohjelmia, ja haastamaan omaa valmentajuutta. Samaan aikaan on tietysti haikeaa jättää ihanat Finettesin luistelijat, mutta onneksi he kasvavat vuosi vuodelta TF:ää kohti”, Spiri kertoo. ”Yhteiset työvuodet Miljan kanssa ovat olleet inspiroivia. Olen oppinut häneltä valtavasti valmentamisesta ja elämästä ylipäätään, mistä olen todella onnellinen ja kiitollinen!”

HTK:n valmennuskäytäntöjen mukaisesti jokaisella SM-joukkueella on oma vastuuvalmentajansa, vaikka valmentajat työskentelevätkin myös tiiviisti yhdessä. Spirin siirtyessä TF:n valmentajaksi aukeaa HTK:n huikeassa valmennustiimissä paikka SM-noviisijoukkue Finettesin uudeksi vastuuvalmentajaksi. Rekrytointi on jo käynnistynyt, lisätietoa ja hakuohjeet täältä.

Milja Sarkkinen, ikimuistoisin hetki omalla valmennusuralla?

Kaikki ne, missä on ollut kyyneleitä. Ilon tai surun.

Erityinen valmennusmuisto?

Tammikuussa 2020 olimme kilpailumatkalla Euroopassa, ensin Zagrebissa ja sitten Göteborgissa. Pysyäksemme koko reissun ajan kisakunnossa, kiinnitimme erityistä huomiota hygieniaan ja terveellisiin elämäntapoihin. Göteborgissa oli luistelijoiden illallistapahtuma ennen kisaa, ja kuulimme huhua, että jossain joukkueessa oli vatsatautia liikkeellä. Puoliksi vitsillä joku ehdotti, että käyttäisimme illallisella kasvomaskeja – sopisivathan ne myös Anestesia -vapaaohjelmaamme ikään kuin teemapukeutumisena. Otimme maskit käyttöön, glitterillä ja strasseilla koristeltuina, tietenkin. Emmepä osanneet arvata, että pian ja parin seuraavan vuoden ajan kasvomaskeja käyttäisivät ihan kaikki ja joka paikassa! Itse asiassa on aika kylmäävää, että maailmanlaajuisen pandemian kynnyksellä voitimme MM-kisan sairaalateemaisella vapaaohjelmalla!

Lemppariohjelma omista koreografioista?

MiniMintsin ”Taikajuoma” kaudella 2014–2015 oli koreografia, jossa ensimmäisen kerran loksahti kaikki paikoilleen. Finettesin ”Under Pressure” 2016–2017 oli vauhdikas ja elävän tarinallinen. Fintasticin ”Ghost Riders” 2018–2019 oli dramaattinen ja vauhdikas, ja “Anesthesia” 2019–2020 monitasoinen ja taidokas. Tämän kauden kaunis ja voimakas vapaa ”Brand New Soul” ansaitsee ehdottomasti myös paikkansa tällä listalla.

Ohjelma, jossa jokin jäi mietityttämään tai olisit tehnyt jotain toisin?

”Poison Ivy” 2018–2019 oli ohjelma, jossa oli paljon maagista ja luovaa, mutta jossa minun olisi pitänyt rohkeammin kyetä päästämään irti alkuperäisestä mielikuvastani ja antaa enemmän tilaa luistelulle itselleen. Ehkä joku valmentaja vielä joskus tekee tästä paremman version? Poison Ivy 2.0?

Terveiset nuorille luistelijoille tai taitoluisteluväelle ylipäänsä?

Taitoluistelu on laji, jossa tavoitellaan täydellistä puhtautta, virheistä sakotetaan ja auktoriteetit arvostelevat. Kaiken lisäksi muodostelmaluistelussa tulee vielä pyrkiä olemaan täysin samankaltainen muiden kanssa. Vaikka itse rakastankin erinomaista unisonoa ja yksityiskohtien hiomista, niin elämänoppina virheettömyyden tai samankaltaisuuden tavoittelu ei kuitenkaan ole kovin kummoinen ohje.

Oikeasti epätäydellisyys on kiinnostavaa. Särössä on tarina ja keskeneräisyydessä on tilaa kasvulle. Itselleni täydellisyys ei olekaan virheettömyyttä ja puhtautta, vaan sitä että kaikessa tekemisessä on mukana ihminen täytenä, aitona kokonaisuutena, rosoineen ja keskeneräisyyksineen. Toivoisin, että kovassa paineiden ristiaallokossa nuoret upeat yksilöt antaisivat itselleen luvan olla täydellisen keskeneräisiä.

Nähdäänkö Miljaa vielä halleilla?

Muodostelmaluistelu on suosikkini kaikista maailman lajeista, eikä se muuksi muutu. Ehkä hyödynnän lajiosaamistani kouluttautumalla vaikka tekniseksi spesialistiksi tai jakamalla itse oppejani jossain muodossa. Aika näyttää!

Lämmin kiitos Miljalle hänen upeasta panoksestaan HTK:n menestyksessä sekä niistä sadoista huikeista muistoista ja hetkistä, joita hän on joukkueineen muodostelmafaneille tarjonnut. Ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen – mutta ennen sitä vielä onnea ja menestystä tuleviin SM- ja MM-kisoihin ja tsemppiä ohjelmien viimeistelyyn!

Teksti: Satu Jaatinen, Milja Sarkkinen