Luistelukoulusta maailman parhaatkin aloitti – Helsingin Taitoluisteluklubi
You are currently viewing Luistelukoulusta maailman parhaatkin aloitti
Jäämies-leikeistä se alkoi. Muodostelman nuorten maailmanmestarit Lumi, Mette ja Vega ovat luistelleet samoilla jäillä jo 11 vuotta.

Luistelukoulusta maailman parhaatkin aloitti

Kun Lumi, Mette ja Vega aloittivat luistelukoulun Paloheinän jäähallissa, he eivät  arvanneet, että hauska harjoittelu veisi nuorten maailmanmestareiksi 2020. Millaiset muistot HTK:n luistelukoulusta jäi?

Muodostelmaluistelujoukkue Team Fintastic voitti nuorten MM-kultaa Iso-Britannian Nottinghamissa maaliskuussa 2020. Palkintokorokkeella voittoa tuulettivat kaverukset, jotka ovat luistelleet yhdessä jo 11 vuotta. Helsingin taitoluisteluklubin luistelukoulu toi tytöt aikanaan ekaluokkalaisina yhteen.

– Muistan, että luistelukouluun teki mieli mennä, koska siellä oli kivaa. Leikittiin ja harjoittelussa oli mukana erilaisia mielikuvia, kuten että nyt vaikka lasketellaan, muistelee 18-vuotias Vega Vesa.

– Minäkin odotin jäälle pääsyä aina innolla, kertoo Lumi Hetta. Hänen lempileikkinsä oli ”Kuka pelkää jäämiestä”, koska siinä pääsi luistelemaan hippaa karkuun lujaa.

Kypärä päähän ja luistimet jalkaan

Lapset on HTK:n luistelukoulussa jaettu ryhmiin, jotta eri taitotasolta aloittavat lapset voivat harjoitella samalla jäällä.

– Luistimessa oli silloin jokaisella erivärinen nauha tai rautalanka. Kun osasin jo ensimmäisen ryhmän asioita, sain harjoitella välillä toisessa ryhmässä, Vega kertoo.

Hän oli ollut aiemmin ringeten luistelukoulussa, joten suojavarusteeksi löytyi ristikkokypärä, mutta luistelukoulussa voi hyvin käyttää myös pyöräilykypärää.
– Aloitin luistelun markettiluistimilla, ja ne piti kyllä aika pian vaihtaa oikeisiin taitoluistimiin, jotka ostettiin käytettyinä.

– Minun luistelukoulu-lookiini kuului muodikas kokovalkoinen fleeceasu, kaunis kypärä ja liian pitkät teräsuojat, muistelee Lumi nauraen.

Luistelukoulusta yksinluisteluun tai joukkueeseen

Luistelu ei vie kaikkia mukanaan heti ensimmäisellä kerralla. Mette Nikkilä muistaa, että oli kaatunut luistelukoulussa ja ilmoittanut sen jälkeen, että touhu loppuu siihen.

– Jokin luistelussa kuitenkin viehätti, sillä seuraavana vuonna aloitin luistelukoulun uudestaan ja innostuin.

Lumi aloitti HTK:n luistelukoulun 5-vuotiaana ja jatkoi yksinluistelun kehitysryhmässä. Kun seuraan perustettiin muodostelmaluistelun tulokasjoukkue MiniSparkles, Lumi ja Mette siirtyivät sinne. Mette pyysi luokkakaveriaan Vegaa mukaan joukkueeseen.

– Joukkueessa luistelu on kivaa, kun on kaverit ympärillä, Mette toteaa.

Unelmat toteutuivat

Harjoittelu vei tytöt minorijoukkue Minimintseihin ja ylä-asteikäisinä SM-noviisijoukkue Finettesiin.  14-vuotiaina he pääsivät SM-juniorijoukkue Team Fintasticiin, joka harjoittelee viisi kertaa viikossa ja kilpailee sekä kotimaassa että ulkomailla.

Team Fintastic voitti muodostelmaluistelun nuorten MM-kisat Nottinghamissa maaliskuussa 2020, juuri ennen kuin pandemia sulki urheiluareenat. Kylmähermoiset luistelijat pystyivät koronauutisista huolimatta  keskittymään suoritukseensa ja onnistumaan oikeassa paikassa.

Muodostelmajunioreiden MM-kisa jäi kauden viimeiseksi huippukilpailuksi, sillä sekä taitoluistelun MM-kilpa Montrealissa että muodostelmaluistelun MM-kisat Lake Placidissa peruttiin pandemian vuoksi. Voi olla, että Team Fintasticin maailmanmestaruuskulta jäi vuoden 2020 harvojen suomalaisten MM-mitaleiden joukkoon, kenties jopa ainoaksi?

Lumi, Mette ja Vega jatkavat treeniä ja uusien taitojen opettelua  SM-seniorisarjassa Helsinki Rockettes -joukkueessa. Tänä syksynä moni uusi kaveritarina saa jälleen alkunsa HTK:n luistelukouluissa.

Helsingin taitoluisteluklubin luistelukoulut lapsille käynnistyvät 5. lokakuuta Kaarelan, Paloheinän ja Salmisaaren jäähalleilla.

Ilmoita lapsesi mukaan muodostelmakouluun tai seuramme muihin luistelukouluryhmiin täältä.