13.12.2017
HTK:n muodostelmaluistelun valmentaja Laura Spiridovitsh vieraili marras-joulukuun vaihteessa Pekingissä auttamassa alueen koulujen muodostelmajoukkueita lajin alkeiden pariin.
Kiina on yksin- ja pariluistelussa maailman ehdotonta kärkeä, mutta muodostelmaluistelussa maalla ei juurikaan ole perinteitä: Kiinassa ei esimerkiksi ole yhtään kansainvälisen tason seniorijoukkuetta. Oikeastaan laji on suhteellisen pientä koko Aasiassa, MM-tason joukkue on vain Japanilla. Halu kehittää lajia on kuitenkin Kiinassa kova.
Pekingin alueella opetusministeriö on saanut tehtäväkseen innostaa lapsia talviurheilulajien pariin ja yhdeksi keskeiseksi projektiksi on valittu juuri muodostelmaluistelun edistäminen. Tämän vuoksi alueen kouluissa on perustettu muodostelmajoukkueita nyt tiuhaan tahtiin. Tavoitteena on pikku hiljaa rakentaa pohjaa muodostelmaluistelulle ja pyrkiä myös kilpailemaan; ensi vaiheessa järjestää muodostelmaluistelukilpailuja Pekingin omalla alueella ja hieman myöhemmin osallistua myös kansainvälisiin kilpailuihin. Yhtenä tavoitteena on myös saada oma muodostelmaluistelujoukkue esiintymään Pekingin olympialaisten avajaisshow´hun.
Osana lajin edistämistä Kiinasta kyseltiin valmentajavierailun mahdollisuutta Finnish Synchronized Skating Academy:lta, onhan Suomi yksi muodostelmaluistelun mahtimaista. Academy puolestaan kääntyi seurojen puoleen ja kun vierailupyyntö tavoitti HTK:n, ei meillä epäröity hetkeäkään – vaikka kotimaan kisakausi on kuumimmillaan. Onhan Suomea Kansainvälisen Luisteluliiton ISU:n johtotehtävissä edustava Marie Lundmarkin todennut, että Aasian maiden, ja etenkin Kiinan, mukaan saaminen lajin piiriin on elintärkeää muodostelmaluistelulle. Etenkin, jos laji mielii olympialaisiin. Etelä-Korean vuoden 2018 talviolympialaisista muodostelmaluistelu jäi rannalle, ja nyt tähtäin on Kiinan vuoden 2022 talviolympialaisissa.
Mediasirkusta ja monentasoista joukkuetta
”Olihan tämä kerrassaan aivan huikea kokemus!”, Laura eli Spiri summaa Kiinan reissuaan.
Suomalaisvalmentajan vierailu Kiinassa oli todellakin tarkkaan mietitty. Matkan aikana Spiri vieraili yhteensä kolmella koululla ja lähemmin hän tutustui neljään joukkueeseen, joiden luistelijat olivat valtaosin noin 8-14 -vuotiaita. Hänen tehtävään oli paitsi esitellä lajia Pekingin alueen opettajille, joiden tehtävänä on perustaa joukkueita omiin kouluihinsa, myös kertoa valmentajille muodostelmaluistelusta lajina ja omasta valmennusfilosofiastaan. Joukkueiden kanssa Spiri pääsi myös varsinaisen valmennuksen pariin niin jäälle kuin oheisiin.
”Joukkueiden kanssa valmennukseni keskittyi perusluistelutaitojen kehittämiseen, muodostelmaluistelun peruselementtien opettamiseen sekä positiivisen oppimisilmapiirin luomiseen”, sanoo Spiri.
Intoa ja halua oppia nuorilla muodostelmaluistelijoilla riitti, vaikka heidän luistelutaustansa olikin kovin vaihtelevaa.
”Kiinassa harrastaminen keskittyy ilmeisesti enemmän koulujen kuin erillisten luisteluseurojen ympärille, joten joukkueiden taso oli varsin vaihtelevaa jo esimerkiksi perusluistelun osalta: osa luisteli teknisesti varsin hyvin, kun taas toisista näki, että kovin kauan ei luistimilla vielä olla oltu. Mutta toisaalta heillä saattoi sitten olla vahvaa urheilutaustaa jostain muusta muodostelmaluistelua tukevasta lajista, kuten baletista, ja joukossa olikin erittäin taitavia ballerinoja”, kertoo Spiri.
Vierailulle oli myös suunniteltu selkeä promootiokampanja. Spiri ja joukkueet esiintyivät yhdessä erilaisissa vanhemmille, valmentajille ja muille sidosryhmille järjestetyissä tapaamisissa ja näytöksissä, ja kutsuvieraiden joukkoon kuului jopa Kiinan opetusministeri. Myös median edustajia oli kutsuttu paikan päälle useampana päivänä. Esimerkiksi Kiinan valtakunnallisen TV-kanavan urheilutoimitus teki Spirin vierailuista päälähetykseensä näyttävän jutun.
”Tavallaan oli ihan hyvä, etten etukäteen tarkkaan tiennyt, minkälaista rumbaa Kiinassa vierailuni ympärille oli suunniteltu, niin en osannut mediapyöritystä sen kummemmin jännittääkään”, Spiri nauraa.
teksti Satu Jaatinen