Yhteinen merkkivuosi: Kaisa Arrateig on toiminut tänä vuonna HTK:ssa valmentajana 20 vuotta ja Milja Sarkkinen 10 vuotta – Helsingin Taitoluisteluklubi
You are currently viewing Yhteinen merkkivuosi: Kaisa Arrateig on toiminut tänä vuonna HTK:ssa valmentajana 20 vuotta ja Milja Sarkkinen 10 vuotta
Milja Sarkkinen, HTK:n puheenjohtaja 2017-2019 Petri Toivanen, Kaisa Arrateig

Yhteinen merkkivuosi: Kaisa Arrateig on toiminut tänä vuonna HTK:ssa valmentajana 20 vuotta ja Milja Sarkkinen 10 vuotta

Kaisa Arrateig –  yli 20 vuotta edelläkävijänä

Muodostelmaluistelun päävalmentajamme Kaisa Arrateig aloitti taitoluisteluvalmentajana Turun Riennon taitoluistelussa vuonna 1988. HTK:hon hän siirtyi 20 vuotta sitten vuonna 1997. Siitä saakka hän on luotsannut Rockettesia ja muita joukkueitamme maailman ja Suomen huipulla. Kaisan meriittien määrä on valtava, tuskin minkään muun lajin valmentaja voi esittää vastaavaa listaa. Mutta menestystä tärkeämpää on kulttuuri ja oppi, jotka Kaisa on työllään luonut.

”Olen aina halunnut kehittää ja kehittyä. Kehittää itse lajiia, luistelijoita ja itseäni. Tämän takia olen rohkeasti hakeutunut yhteistyöhön myös muiden alojen asiantuntijoiden kanssa. Heiltä voi oppia erilaisia asioita kuin lajin parissa toimivilta”, Kaisa kuvaa työskentelyotettaan.

Vuonna 2006 Kaisa palkkasi apua mentaalivalmennukseen. Työn fokuksessa olivat sekä Kaisan omat valmennustaidot että luistelijoidemme itseluottamuksen ja vastuunkannon kehittäminen. Vuonna 2015 Kaisan avuksi tuli puolestaan aiemmin lähinnä teatterissa, televisiossa ja oopperassa työskennellyt koreografi Reija Wäre. Tuloksena syntyi Rockettesin kauden 2015-2016 vapaaohjelma Matka kuuhun sekä kauden 2016-2017 vapaaohjelma Valkyria – surmattujen valitsija. Molemmissa yhdistettiin ennakkoluulottomasti tanssiin ja muodostelmaluistelun elementtejä uudeksi ja ennen kokemattomaksi kokonaisuudeksi.

Peruskoulutukseltaan luokan opettaja

Kaisa on peruskoulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, luokan opettaja. Myös suurin osa hänen lähimmistä valmentajakollegoistaan ovat kasvatustieteen maistereita.

”HTK:n entisinä luistelijoina he ovat olleet mukana luomassa seuran kulttuuria ja valmennusfilosofiaa. Tämä yhteinen tausta on koko toimintamme suuri vahvuus. Olen onnekas että saan tehdä töitä juuri tämän tiimin kanssa”, Kaisa kiittelee.

Osaamista siirretään oman seuran sisällä esimerkiksi luistelukoulun ohjaajille. Lisäksi HTK entisiä muodostelmaluistelijoita toimii valmentajina monissa menestyneissä seuroissa ympäri maailmaa. Opettaminen ja tiedon jakaminen ei rajoitu vain omaan seuraan tai lajiin. Kaisa on  toiminut kouluttajana ja vastuuvalmentajana sekä Suomen Taitoluisteluliiton ja ISUn valmentajakoulutuksissa ja konsultoinut eri maiden joukkueita. Myös Mikael Granlundin ja Aleksander Barkovin kaltaiset NHL-tähdet ovat hyötyneet yhteistyöstä Kaisan kanssa.

Menestyksen eväitä

”Valmennusotteeni on keskusteleva ja vuorovaikutteinen. En yleensä ryntää kertomaan omaa mielipidettäni, vaan kysyy ensin tytöiltä miten meni, missä onnistuimme ja missä voisimme tehdä paremmin. Näin vastuu oppimisesta ja menestyksestä siirtyy luistelijoille – jokaiselle yksilönä ja koko joukkueelle”, Kaisa summaa.

Luisteluohjelmien ja muun harjoittelun ohessa opitaan siten myös tärkeitä ongelmanratkaisun ja vuorovaikutuksen taitoja, jotka kantavat pitkälle elämässä – myös luistelu-uran jälkeen.

Rockettesin pitkäaikanen kapteeni Anna Vuorela kuvailee: ”vaikka Kaisa on luistelijoille auktoriteetti, hän silti tulee heidän tasolleen ja on kiinnostunut jokaisesta yksilönä ja ihmisenä.”

Viimeisen 20 vuoden aikana HTK:ssa on luistellut satoja muodostelmaluistelijoita. Kaisan luoma kulttuuri ja positiivisuutta korostava elämänasenne elää vahvana heissä kaikissa.

Huipulla samassa joukkueessa luistelijana ja valmentajana – Milja Sarkkinen

HTK:n muodostelmaluistelijat ovat saaneet olla Milja Sarkkisen taitavassa valmennuksessa jo kymmenen vuotta. Oman luistelu-uransa jatkoksi Milja aloitti valmentamisen seurassamme vuonna 2007. Miljan saavutuksia luistelijana on mm. junioreiden Suomen mestaruus vuonna 2001 ja samana vuonna järjestetyn ensimmäisen junnujen epävirallisten MM-kisojen( JWCC), voitto. Rockettesissa Milja saavutti MM-hopeaa vuonna 2005 sekä MM-pronssia vuosina 2004 ja 2006.

Valmentajana Milja on luotsannut MinMintsin loppukilpailujen voittoon peräkkäisinä vuosina 2015-2017. Finettesin vastuuvalmentajana Suomen mestaruus on tullut vuosina 2013 ja 2015. Merkittäväksi muistoksi Milja laskee myös Finettesin kanssa voitetun tuoreimman aluemestaruuden viime kaudelta.

”Yksi parhaista saavutuksistani on toki päästä vastuuvalmentajaksi yhdelle maailman parhaimmista juniorijoukkueista, joka vielä sattuu olemaan oma vanha joukkue”, Milja iloitsee.

Mitaleita tärkeämpänä Milja pitää kuitenkin omaa matkaansa valmentajana ja kasvamista valmentajan rooliin.

”Tuntuu, että ensimmäisinä valmennusvuosina olin itse saavana osapuolena, luistelijat opettivat minulle niin paljon. Jälkeenpäin katsottuna on myös ollut hienoa huomata eräänlaisia murroskausia, kuten MiniMintsin Taikajuoma-kausi. Silloin tapahtui iso harppaus harjoittelukulttuurissa ja se näkyy vieläkin sen kokeneissa luistelijoissa ja MiniMints-joukkueen harjoittelussa edelleen”, Milja kiittelee.

Kymmenen vuoden aikana Milja on saanut seurata, miten pienistä Minttu-luistelijoista on kasvanut Fintastic- ja Rockettes-luistelijoita ja miten suuri merkitys joukkueen dynamiikalla on.

”Hyvällä dynamiikalla toimiva joukkue tekee puolet valmentajan työstä”, Milja naurahtaa.

”Ihan parasta on olla vieressä seuraamassa, kun luistelijat kasvavat ottamaan itse vastuuta omasta kehityksestään tullakseen huipputaitaviksi. Haluan olla siinä tukena olemalla paras mahdollinen valmentaja juuri sillä hetkellä juuri sille urheilijalle”.

 teksti: Elina Lehtinen ja Salla Häikiö